Chihuahua’s ziek door te kleine schedel

Eigenaren van Chihuahua’s hebben vaak geen idee dat hun hondje lijdt aan de zeer pijnlijke neurologische aandoening syringomyelie (SM).

De schedel van de Chihuahua is zo misvormd dat de hersenen er niet meer in passen en tegen het ruggenmerg aan drukken. Van alle Chihuahua’s heeft 100% een misvormde schedel, 73% vertoont vreemd gedrag als in de lucht krabben, 87% neemt een onnatuurlijke houding aan om pijn te vermijden en 38% heeft SM. Dit blijkt uit Fins wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk vastgesteld
Diverse bronnen hebben in het verleden al vastgesteld dat het hondenras ernstig ziek is. Uit het Finse onderzoek volgt bovendien dat 100% van de Chihuahua’s een misvormde schedel hebben, wat bij 38% van de dieren leidt tot syringomyelie. In de praktijk ligt dit percentage nog (veel) hoger, omdat SM zich bij veel dieren als ze ouder worden nog zal ontwikkelen. De mismaakte schedel van het doorgefokte hondje geeft ook risico’s op een waterhoofd, hersenvliesontsteking en een open fontanel, en zorgt voor de noodzaak van een keizersnee in 30 procent van de bevallingen.

Eerdere verdenkingen bevestigd, maar de Rashondenwereld zwijgt
Ondanks dat binnen de rashondenwereld algemeen bekend is dat het ras doodziek is, wordt er nog altijd mee gefokt en worden de risico’s voor kopers verzwegen. Willens en wetens worden er zieke honden gefokt. Vaak lijden de dieren ernstig en wordt dat niet opgemerkt door de eigenaar.

Fokverbod?
Dier&Recht en RashondenWijzer willen dat het Besluit houders van dieren artikel 3.4, dat het fokken van zieke dieren verbiedt, nu eindelijk eens wordt gehandhaafd. Wordt de handhaving serieus genomen, dan is de kans groot dat er een verbod komt op het fokken van huidige Chihuahua’s.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht