Franse Bulldogs vijftien keer meer kans op problemen bij bevalling

Afbeelding: Youtube

Recent onderzoek bij Engelse dierenartsenpraktijken heeft aangetoond dat kortsnuitige honden en ‘toy breeds’ veel vaker met spoed bij de dierenarts terecht komen omdat er iets mis gaat bij de bevalling. Van de populaire rassen blijken Franse Bulldog teefjes er het slechtst aan toe te zijn: zij lopen 15,9 keer meer kans dan andere rassen dat de bevalling misgaat en ze met spoed naar de dierenarts moeten.

Keizersnedes
Problemen bij de bevalling kunnen bij mensen en dieren voorkomen, dat is nou eenmaal zo. Heel goed dus dat er dan ingegrepen wordt met een keizersnede. Maar sommige rassen zijn zo gefokt dat hun lichaamsbouw het heel moeilijk maakt om nog normaal te bevallen: het bekken is te smal en de kop van het pupje veel te groot. We weten van kortsnuitige rassen als de Engelse en Franse Bulldog dat keizersnedes in meer dan tachtig procent van de gevallen nodig zijn. Vaak worden die operaties alvast van tevoren gepland, omdat fokkers weten dat de bevalling toch niet natuurlijk gaat lukken.

Onwettig
Het vreemde is dat de Nederlandse wet bepaalt dat men niet mag fokken als de voortplanting niet op een natuurlijke wijze kan plaatsvinden. Het standaard plannen van keizersnede en het doorfokken met dit soort hondjes mág dus eigenlijk helemaal niet. Helaas wordt deze wet niet gehandhaafd. Zo blijft het probleem bestaan van teven die nooit hun eigen kroost ter wereld zullen kunnen brengen.

Onderzoek
In recent onderzoek is gekeken naar de problemen bij 20.000 teven die naar vijftig Engelse dierenartspraktijken werden gebracht voor spoedhulp. En let op: daar zitten de keizersnedes die van tevoren gepland worden dus nog niet eens bij! Het gaat hier puur om onverwachte problemen waar een dierenarts voor nodig is. Een paar rassen bleken een veel grotere kans te hebben op problemen rond de geboorte: Mopshonden hadden 11 keer zoveel kans op problemen dan andere rashonden, bij Chihuahua’s was het risico 10,4 keer zo groot en Boston Terriërs kwamen 12,9 keer zo vaak bij de dierenarts terecht. En ja, de Franse Bulldog spande de kroon met een 15,9 keer zo grote kans op acute geboorteproblemen dan andere rassen.

Nieuwe eigenaren opgelet
Volgens één van de betrokken dierenartsen is een hondenbevalling lang niet altijd een prettig verlopende ervaring. Bij de kortsnuitige en modieuze rassen zijn de risico’s enorm hoog. Daarom raadt hij nieuwe hondeneigenaren aan om de 'dierenwelzijnskosten' van dit soort rassen absoluut mee te wegen in de keuze voor een pup. Zelfs de Engelse Kennel Club is het er mee eens: “Als mensen een pup uitkiezen puur vanwege het uiterlijk, dan lopen ze een groot risico op hoge dierenartskosten en een leven vol misère.”

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht