Schikking in Golden Retriever-zaak 'Pebbles'

Saskia Glas met Pebbles

 

In de zaak met Golden Retriever Pebbles, die lijdt aan Ichthyosis, hebben onze juridische acties succes gehad. De fokker heeft de rechtszaak tegen hem afgekocht en hij betaalt ruim € 4.500,- schadevergoeding. Bovendien heeft hij toegezegd om zijn fokdieren op het DNA te testen, zodat Ichthyosis niet meer aan zijn pups wordt meegegeven. Dat is een groot succes voor de eigenaresse van Pebbles en Golden Retrievers in het algemeen.

 

Erfelijke aandoening Ichthyosis

Ichthyosis, in de volksmond ook wel visschubziekte genoemd, is een erfelijke aandoening van de huid, waarbij de bovenste laag van de huid (hoornlaag) verdikt. Bij de Golden Retriever veroorzaakt de aandoening veel losse huidschilfers en gaat het in sommige gevallen gepaard gaan met jeuk. Een hond die (genetisch) lijder is, zal (in meer of mindere mate) klinische verschijnselen ontwikkelen van losse huidschilfers. Dit is vaak al op enkele weken leeftijd zichtbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bijna de helft van de populatie Golden Retrievers (48,7%) klinisch getroffen wordt door c.q. lijder is van ichthyosis. Het Franse bedrijf Antagene schrijft op haar website dat zelfs meer dan 80% van alle Golden Retrievers drager of lijder zijn van dit erfelijke gebrek.

DNA-test beschikbaar

Voor Ichthyosis is een DNA-test beschikbaar. Door beide ouderdieren te testen voordat ze voor de fok worden ingezet, kan zekerheid verkregen worden of de nakomelingen deze erfelijke aandoening krijgen. Sinds 1 juli 2014 zijn DNA-testen verplicht als gevolg van de inwerkingtreding van artikel 2.6 Wet dieren en artikel 3.4 Besluit houders van dieren. Maar fokker van Pebbles heeft zich hier niet aan gehouden.

En nu verder!

De fokker van Pebbles is overstag dankzij het televisieprogramma KASSA! en Stichting Dier&Recht. Nu de andere fokkers van Golden Retrievers nog!

Stichting Dier&Recht start daarom een rechtszaak tegen fokkers van Golden Retrievers die nalaten om het DNA van hun fokhonden te laten testen op erfelijke aandoeningen. Doe mee!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht