Kleine hondjes zijn populair, en dus worden ze volop gefokt. Maar ze kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Veel van die miniatuurhondjes hebben altijd hoofdpijn! Hun eigenaren hebben er meestal geen weet van.

Een schedel die te klein is voor de hersenen

Dieren zouden niet ‘gevormd’ moeten worden naar de grillen van de mode. Maar dat gebeurt wel, en vaak met rampzalige gevolgen voor de dieren. Zo is het door selectief fokken gelukt om piepkleine hondjes te creëren – met een schedel die te klein is voor hun hersenen.

Dit leidt tot akelige aandoeningen als Chiari malformatie en syringomyelie. Hierbij worden de hersenen in het achterhoofdsgat gedrukt waardoor er een blokkade ontstaat bij de ingang van het ruggenmerg. Dit veroorzaakt matige tot ernstige of zelfs helse hoofdpijn. Constant!

Hondensoorten waarbij dit speelt

Dit probleem speelt bij dwergrassen (bijvoorbeeld Chihuahua’s), minihondjes (zoals mini-Jack Russels) en TeaCup-hondjes (zoals de TC Yorkiepoo). Het komt voor bij soorten mét en zonder stamboom. Een stamboom is dus geen garantie voor een gezond hondje!

Zoveel pijn!

Hondjes met hoofdpijn knijpen vaak met hun ogen, of krabben alsmaar aan hun oor. Het kan zijn dat ze niet geaaid willen worden en bij aanraking snel bijten. Geen wonder bij zoveel pijn! De symptomen kunnen zo vaag zijn dat een baasje niet merkt dat het hondje pijn lijdt. Maar het kan ook voorkomen dat een hondje het uitgilt van de pijn, mank loopt of zelfs helemaal niet meer kan lopen!

MRI-scan

Wie zo’n hondje heeft, was bij aanschaf waarschijnlijk niet op de hoogte van de vele aandoeningen onder deze dieren. Hoe voorkom je dan dat je hondje onnodig lijdt?

Ga naar de dierenarts – ook als je geen klachten waarneemt – en laat je hondje goed nakijken. Laat bij twijfel áltijd een MRI-scan maken bij de specialist! De aandoeningen zijn niet te genezen, maar de pijn valt vaak wel degelijk te behandelen.

Deel de flyer over hoofdpijn!

Dier&Recht wil eigenaren van kleine hondjes bewust maken van de vele gezondheidsproblemen. Daarnaast raden we hondenliefhebbers aan om dit soort honden niet te kopen. Zo bespaar je jezelf een hoop ellende en draag je niet bij aan het in stand houden van deze zieke fokpraktijken.

Ken je iemand met een miniatuurhondje? Help mee en informeer eigenaren met behulp van de flyer dat hun hondje waarschijnlijk hoofdpijn heeft. Hoe download je de folder?

  • Vul je e-mailadres in bij 'Ja, ik vraag de folder aan!'
  • Je ontvangt direct de folder van onze dierenarts in je inbox
  • Verspreid hem onder vrienden, familie en buren, of deel hem op social media!

  

1.124 mensen hebben de folder aangevraagd!

0
10.000

Ja, ik vraag de folder aan!

Ik vind het belangrijk dat bekend wordt dat kleine hondjes hoofdpijn hebben, zodat eigenaren met hun hondje naar de dierenarts gaan, en toekomstige baasjes voor een gezonde hond kiezen.

Ik download hier de folder.

Campagnenieuws

Chihuahua

Kleine hondjes die ALTIJD hoofdpijn hebbenKleine hondjes hebben vaak last van chronische hoofdpijn. Dat komt omdat hun hersenen niet in de kleine schedel passen. Ze krijgen daardoor aandoeningen als chiari malformatie en syringomyelie. Hieronder staan de 10 hondenrassen die het meest te lijden hebben onder deze aandoeningen

Lees verder...

Dierenartsenorganisatie Caring Vets is tegen het fokken van honden met een extreem uiterlijk, zoals miniatuurhondjes. Heel klein gefokte honden ervaren volgens de dierenartsen grote nadelen.

Lees verder...

Minihondjes met hoofdpijn

We zien ze steeds vaker op Instagram, op Facebook en in de bladen: dwergkeesjes in mooie poses; in de armen van hun baasjes of die van hun kinderen; of in een tasje of kinderwagen. Bekende Nederlanders met deze hondjes voeden deze rage. En dat is slecht nieuws voor de miniatuurhondjes, die heel vaak lijden onder chronische hoofdpijn.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht