Maak een einde aan de hypoallergene mythe

Hypoallergene honden worden gefokt en verkocht als oplossing voor mensen met een hondenallergie. Uit onderzoeken blijkt dat deze claim niet waargemaakt kan worden: hypoallergene honden bestaan niet. Baasjes zijn hierdoor de dupe want ze krijgen tóch allergische klachten. Voor honden betekent dit een leven lang leed.  

Hypoallergeen label
Hondenrassen die niet verharen of weinig tot geen haar hebben, zoals Labradoodles en naakthonden, krijgen onterecht het label ‘hypoallergeen’. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat álle honden en hondachtigen de bestanddelen die allergische reacties veroorzaken uitscheiden, dus ook de zogenaamde ‘hypoallergene’ honden.

Allergie zit 'm niet in de vacht
Mensen met een hondenallergie reageren op eiwitten uit het speeksel en andere klieren, maar niet − zoals meestal wordt gedacht − op allergenen uit de vacht. In woningen met zogenaamde hypoallergene dieren werd bij onderzoek net zoveel allergeen in het huisstof aangetroffen als in woningen met een ‘gewoon’ huisdier. Het is daarom zinloos om een dier zonder vacht of met een speciale vacht te kopen, in de hoop dat er geen allergische reactie op volgt.

‘Hypoallergene’ honden lijden  
Kaalheid of niet verharen veroorzaakt veel lijden bij honden. Een vacht beschermt tegen zon en kou; honden zonder vacht hebben die bescherming niet. Een kale huid raakt daarnaast snel beschadigd. Vachten die minder of helemaal niet verharen vragen veel meer verzorging. Het ontklitten van zo’n vacht vergt wekelijks uren werk, voor de hond geen pretje. Meerdere keren per jaar moet de vacht geknipt worden; dat betekent urenlang stilstaan in de trimsalon. Bij langharige honden hangt het haar vaak voor de ogen, wat het zicht belemmert. Dit alles betekent onnodig lijden voor deze dieren. En ze zijn er ‘geen haartje’ minder allergeen door!

Help ons deze mythe te bestrijden
Honden lijden door de onterechte claim ‘hypoallergeen’. Stop deze mythe die alleen maar schadelijk is. Voor baasjes, maar vooral voor de dieren. Download de folder, die we maakten met de Vakgroep Allergologie, en verspreid die onder mensen met een allergie voor dieren. Informeer ook je huisarts over het bestaan van deze folder, zodat hij of zij de informatie aan patiënten kan doorgeven.

Dier&Recht strijdt dagelijks voor een beter leven voor (ras)honden. Wil je ons helpen? Doneer!

Campagnenieuws

Stop de hypoallergene mythe! Ook de artsen in de nieuwste editie van het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde bevestigen dat hypoallergene dieren niet bestaan. De dieren stellen alsnog de gezondheid van hun baasjes op de proef. Bovendien hebben de uiterlijke kenmerken en de wijze waarop deze dieren gefokt worden nadelige gevolgen voor hun welzijn.  

Lees verder...

Het NOS Jeugdjournaal interviewde een meisje dat van haar ouders een zogenaamde hypoallergene hond kreeg. Al na anderhalve week moest Labradoodlepup Sam het huis weer uit, omdat ze toch last kreeg van haar hondenallergie.

Lees verder...

Naakthonden hebben de naam hypoallergeen te zijn. Allergische reacties komen immers van ronddwarrelende hondenharen? Mis! Hondenallergie ontstaat door bepaalde eiwitten die zich in de klieren en lichaamsvloeistoffen van honden bevinden. Via huidschilfers, speeksel en urine bereiken ze de allergische hondeneigenaar. De naaktheid heeft dus geen voordelen – maar wel genoeg nadelen om deze honden ‘zielig’ te noemen.

Lees verder...

Ja, ik help de rashonden!

Ik vind het niet kunnen dat fokkers door blijven gaan met het veroorzaken van zoveel dierenleed door kortsnuitige honden met elkaar te kruisen. Dit moet stoppen! Ik steun Dier&Recht in hun strijd voor strenge fokregels en gezonde rashonden.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik RashondenWijzer om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht