Tips en advies

Een echte dierenliefhebber kiest voor een hond die gezond en fit is en waar hij van kan genieten en niet voor een zwak modehondje of één om mee te pronken. Een echte dierenliefhebber is niet dom, informeert zich goed en trapt niet in geruststellende verhalen van fokkers of het schattige uiterlijk van een pup. Realiseer je goed wat het betekent dat je door jouw toedoen kunt voorkomen dat er nog meer zieke (ras)honden op de wereld komen.

Tips voor de aanschaf van een hond

 1. Rashonden hebben meer inteelt, kampen met meer schadelijke raskenmerken en erfelijke aandoeningen en leven korter dan niet-rashonden. Kies liever voor een niet-rashond, dus een naturashond of kruising.
   
 2. Kijk eerst eens in de Nederlandse asielen of daar geen leuke hond aangeboden wordt.
   
 3. Kies je toch voor een rashond, neem dan de volgende aanbevelingen serieus:
  1. Check van tevoren op de RashondenWijzer welke erfelijke aandoeningen voorkomen bij het ras van uw keuze.
  2. Controleer in de RashondenWijzer welke medische en DNA-testen voor deze erfelijke aandoeningen beschikbaar zijn en vraag de resultaten op bij de fokker.
  3. Een stamboom zegt alleen iets over de afstamming van de hond, dus wie de ouderdieren en voorouders van de hond zijn, maar is geen garantie voor gezondheid.
  4. Dat fokkers lid zijn van een rashondenvereniging, zegt niet zo veel. Ze behartigen te vaak alleen de belangen van fokkers en vaak niet van de honden.
  5. Laat je vóór de aanschaf adviseren door een deskundige, ook al kost dit wat geld. Dat kan een dierenarts zijn of de Stichting Fokregistratie & Gezondheidsbeheer (Ras)honden. Zij kunnen o.a. adviseren wat voor type hond bij je past en of de door jou gekozen hond op een gezonde manier is gefokt.
    
 4. Lees het koopcontract van tevoren zorgvuldig en vraag eventueel iemand met juridische kennis hier ook naar te kijken. M.b.t. het koopcontract dien je met name aandacht te besteden aan de volgende aspecten:
  1. Sommige fokkers willen het koopcontract en andere papieren pas geven op het moment dat je de hond komt ophalen. Trap daar niet in!
  2. Bestudeer met name de garantiebepalingen en uitsluitingsclausules. Zijn bijvoorbeeld bij dit hondenras veel voorkomende ziektes uitgesloten van garantie, dan deugt er iets niet.
  3. In sommige koopcontracten staat zelfs (ergens achterin in de toelichting) dat de hond een z.g. “gebrekkig product” is. Daarmee geeft de fokker van te voren dat toe dat de kans groot is dat je een zieke hond koopt. De reden dat dit zo in het contract staat, is dat je geacht wordt hiervan op de hoogte te zijn, en dus kun je geen schadevergoeding meer eisen als de hond inderdaad ziek is geworden. Zo’n hond moet je zeker niet aanschaffen!
    
 5. Hoe kun je wel weten of je een gezonde hond aanschaft?
  1. Helaas, als de dierenarts van de fokker een gezondheidsverklaring van een pup afgeeft, dan zegt dat niet zo veel. Het is een momentopname van een heel jong dier en zegt meestal weinig over de toekomst of over erfelijke aandoeningen. Sommige dierenartsen werken (te) nauw samen met fokkers. Neem bij twijfel contact op met jouw eigen dierenarts.
  2. Er zijn verschillende puppy checklists op het internet te vinden. Malafide fokkers lezen deze checklists echter ook en passen hun verkooptactiek aan de checklists aan.
  3. Helaas is het zo dat de controle op fokkers en handelaren in Nederland sterk te wensen overlaat. Het is buitengewoon lastig om wel een gezonde rashond aan te schaffen. Vandaar nogmaals ons advies: koop een niet-rashond. Dan loop je minder risico.
    
 6. De pup dient gechipt en gevaccineerd te zijn. Dat staat in het dierenpaspoort of het vaccinatieboekje dat je bij de pup hoort te krijgen. Bestudeer de gegevens goed en vraag evt. om een kopie om aan een deskundige, zoals jouw eigen dierenarts, te overleggen.
   
 7. Neem een dierenverzekering voor medische kosten en controleer of bij dit hondenras veel voorkomende erfelijke aandoeningen uitgesloten zijn van vergoeding. Als dat zo is, dien je extra alert te zijn.
   
 8. Wil je meer weten over de aankoop van rashonden, lees dan bijvoorbeeld dit artikel of bekijk deze tv-programma's.
   
 9. Wil je op de hoogte blijven van de misstanden binnen de rashondenfokwereld, meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Dier&Recht en volg ons op social media. Wil je ons helpen de rashonden weer gezond te krijgen. Doneer nu. Namens de rashonden, bedankt!
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht