Waarom de hond niet tegen hitte kan

Hond op warme zomerdag

Door Jolanda - Dierenarts en medewerker Stichting Dier&Recht

Het is eindelijk warm weer. Een luxe in Nederland waar we volop van genieten. We trekken er met zijn allen op uit naar strand en park om de zon te aanbidden en ook de hond gaat overal mee naartoe. Helaas heeft het mooie weer ook een keerzijde. Nog steeds overlijden er ieder jaar honden die door de baas voor ‘even een boodschap’ in de auto zijn achtergelaten. Hoe komt het toch dat hondeneigenaren dit risico blijven onderschatten?

Franse Bulldog overleden
Een Franse Bulldog overleed nadat hij was achtergelaten in een auto die in de zon geparkeerd stond. Omdat de eigenaar op dat moment nergens te bekennen was, werd de autoruit door een passant ingeslagen om de hond te bevrijden. Helaas mocht een poging om de hond te reanimeren niet meer baten…

Hond versus mens
Met warm weer kan de temperatuur in een stilstaande auto al snel oplopen tot wel 50 of 60 graden! Het is voor vrijwel ieder wezen gevaarlijk om in zo’n hete ruimte te verblijven, maar wat veel mensen niet weten is dat honden ook nog eens veel sneller last van de warmte hebben dan mensen. Bij een buitentemperatuur vanaf 15 graden kan het al gevaarlijk zijn voor de hond om in de auto die in de zon staat te blijven. Wanneer een baasje zijn hond achterlaat in de auto, denkt hij of zij waarschijnlijk: ‘Ach die paar minuten kan geen kwaad’ of: ‘Ik zet het raam wel op een kiertje en ben zo weer terug’. De cruciale denkfout die wordt gemaakt, is dat men uitgaat van het eigen menselijk vermogen om een paar minuten in die omstandigheden te verkeren. Als mens is het ook niet aangenaam in een stilstaande auto op een zomerse dag, maar een mens houdt het best een tijdje uit voordat hij echt oververhit raakt. Het baasje denkt: ‘Een paar minuten moet kunnen, want ik kan zelf ook een paar minuten probleemloos in de auto blijven zitten’. Voor honden gaat dit echter niet op.

Waarom de hond niet tegen hitte kan
Een hond springt zonder moeite in een ijskoude zee, daar kan hij veel beter tegen dan wij mensen. Maar boven de 20 graden zijn de meeste honden vaak niet meer vooruit te branden. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen zweetkliertjes in de voetzolen, maar dit oppervlak is veel te klein om hun warmte snel genoeg kwijt te raken. Daarnaast raken honden de warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar ook dit vermogen is zeer beperkt. Het gebruik van een muilkorf of snuitbandje is op warme dagen levensgevaarlijk voor de hond, omdat hij dan helemaal niet kan hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Kortsnuitige honden, zoals de Franse Bulldog, hebben normaal vaak al moeite met ademhalen ten gevolge van het brachycefaal obstructief syndroom. Bij warm weer krijgen deze honden nog meer moeite met ademhalen, doordat ze extra moeten hijgen om de warmte te verliezen. Het hijgen kan ook zorgen voor irritatie van de luchtwegen, wat de situatie nog onaangenamer maakt voor de hond.

Oververhitting
Bij een lichaamstemperatuur boven de 42 graden zullen lichaamseiwitten gaan stollen. Het bloed wordt stroperig en kan door het hart niet goed door het lichaam gepompt worden, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed ontvangen en onomkeerbaar beschadigd raken. Het hijgen zelf wekt ook warmte op, wat de situatie nog verder verergert. Een oververhitte hond wordt sloom, lusteloos, gaat hijgen en vaak kwijlen en kan gaan braken. De hond zal aanvankelijk weigeren op te staan, maar kan later juist zeer onrustig worden en in paniek raken. Uiteindelijk zal hij het bewustzijn verliezen, in coma raken en komen te overlijden. Een zeer onaangename manier om aan je einde te komen.

Wat te doen?
Ga er op warme dagen voor uw hond dus niet vanuit zoals het voor u als mens zou voelen in een bepaalde situatie, maar neem geen enkel risico:

  • Laat uw hond niet achter in de auto, caravan of andere kleine afgesloten ruimte bij temperaturen vanaf 15 graden, ook niet in de schaduw en ook niet met het raam open. Beter nog is om de hond helemaal nooit in de auto achter te laten.
  • Vervoer uw hond op zomerse dagen nooit in een auto zonder airco.
  • Tijdens een zomerse dag kan het voor de hond ook op straat of op het strand al onaangenaam zijn. Asfalt, stenen en zand worden in de volle zon gloeiend heet, waardoor de hond zijn voetzolen eraan kan branden en bovendien de warmte via zijn voetzolen nog minder goed kwijt kan. Vermijd deze oppervlaktes en laat de hond zoveel mogelijk over gras lopen. Laat de hond uit op de koelere momenten van de dag.
  • Laat de hond niet te lang in de zon liggen, ook al kiest hij er zelf voor, en zorg dat hij altijd beschikking heeft over vers (niet te koud) water.
  • Doe de hond geen muilkorf of snuitbandje om op warme dagen.
  • Er zijn ook speciale koelbanden en koeljassen voor honden te koop. Dit kan prettig zijn voor de hond met het warme weer, maar laat hem ook met deze accessoires niet in een te warme ruimte achter.

Op basis van artikel 2.1 van de Wet dieren is het verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat. Met behulp van bovenstaande tips hoeft het niet zover te komen en kunt u samen met uw hond van de zomer genieten.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht