Ziekte van Calvé-Legg-Perthes (heupaandoening door onvoldoende bloedtoevoer)

Categorie Skelet
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Matig tot slecht
Symptomen
Instabiliteit van de heupen, Kreupelheid, Hevige pijn
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

De ziekte van Calvé-Legg-Perthes is een heupaandoening ten gevolge van onvoldoende bloedtoevoer naar de kop van het dijbeen. Normaliter past de kop van het dijbeen in de holte die wordt gevormd door het bekken, de zogenaamde heupkom. Ten gevolge van de onvoldoende bloedtoevoer gaat de ontwikkeling van het kraakbeen en bot in dit gebied niet goed, waardoor de kop van het dijbeen niet meer goed past in de heupkom. Dit leidt tot artrose van het heupgewricht, wat kreupelheid en pijn geeft. De ziekte van Calvé-Legg-Perthes komt voornamelijk voor bij jonge (4-12 maanden) en kleine honden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het bewegingsapparaat, aangevuld met röntgenfoto’s.

Behandeling

De aandoening kan behandeld worden met pijnstillers en ontstekingsremmers, maar daarmee wordt het misvormde gewricht niet hersteld. Hiervoor is een operatie nodig, waarbij meestal de heupkop geheel verwijderd wordt. 

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Diergeneeskundige professionals op het gebied van fokkerij, 2011, Nederland
OFFA Health Surveys Divers. www.offa.org
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
W.K.Hirschfeldstichting (WKHS), Raad van Beheer op kynologisch Gebied (RvB), Genetic Counselling Services (GCS): Gezondheidsinventarisaties periode 1995-2010. www.gencouns.nl
West Highland White Terrier Club Nederland, (2014), via: http://www.whwtcned.nl/pages/193597/gezondheid.html
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht