Subluxatie van het radiuskopje (verschuiving van botje in elleboog)

Categorie Bewegingsapparaat
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Bewegingsbeperktheid, Gezwollen pijnlijke ellebogen, Kreupelheid in een of beide voorpoten
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Bij een subluxatie van het radiuskopje sluit de kop van het spaakbeen (radius) niet goed op het ellebooggewricht, waarbij het spaakbeen in een abnormale positie wordt gebracht in de onderarm. Het spaakbeen kan niet meer terug naar zijn normale positie, omdat de band van het spaakbeen in het ellebooggewricht vast komt te zitten. Deze aandoening leidt vaak tot kreupelheid bij de voorpoten en tot gewrichtsslijtage in de pols, omdat de voorpoten naar buiten gaan staan.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van een lichamelijk onderzoek, aangevuld met een röntgenfoto van de elleboog en eventueel een CT-scan en/of arthroscopie (een kijkje in het ellebooggewricht).

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief herstellen van de positie van het spaakbeen in het ellebooggewricht.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Temwichitr, J., Leegwater, P.A., Auriemma, E., Van't Veld, E.M., Zijlstra, C., Voorhout, G., Hazewinkel, H.A., (2010), Evaluation of radiographic and genetic aspects of hereditary subluxation of the radial head in Bouviers des Flandres, American Journal of Veterinary Research, volume 71, nummer 8, p. 884-890
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht