Sfincter incompetentie (incontinentie door slappe sluitspier)

Categorie Nieren & urinewegen
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Incontinentie, Urineverlies
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving incontinentie

Sfincter incompetentie is een aandoening van de binnenste sluitspier van de blaas, waardoor continu een kleine hoeveelheid urine uit de blaas lekt. Dit is vooral merkbaar als de hond enige tijd heeft gelegen en opstaat: de plaats waar de hond gelegen heeft, is dan nat van de urine. Ook kunnen druppels urine worden gevonden op plaatsen waar de hond komt. De precieze oorzaak van de aandoening is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat een verstoorde hormoonhuishouding (oestrogeen) leidt tot een verminderde samentrekking van de binnenste sluitspier van de blaas. De aandoening wordt vaker gezien bij teven dan bij reuen en vooral bij grotere hondenrassen.

Diagnose incontinentie

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en uitgebreid onderzoek van de blaas en urinewegen.

Behandeling incontinentie

De behandeling bestaat uit medicijnen die de samentrekking van de sluitspier ondersteunen. Bij onvoldoende effect kan een operatie noodzakelijk zijn, maar ook hiervan is het effect vaak tijdelijk.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Diergeneeskundige professionals, 2011, Nederland
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht