Selectieve IgA-deficiëntie (gebrek aan afweerstof)

Categorie Afweersysteem
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Niezen, Infectiegevoelige huid, Vatbaarheid voor allergieën, Gevoelig voor secundaire infecties, Jeuk
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Selectieve IgA-deficiëntie is een aandoening, waarbij de afweerstof IgA gedeeltelijk of geheel ontbreekt. Immunoglobuline A (IgA) is een belangrijke stof bij het beschermen van het lichaamsoppervlak, zoals de huid, luchtwegen, spijsverteringsorganen en voortplantingsorganen, tegen verschillende infecties. Honden met selectieve IgA-deficiëntie zijn daardoor vatbaarder voor terugkerende infecties en de ontwikkeling van allergieën (atopie/voedselallergie) of andere aandoeningen van het afweersysteem. De symptomen doen zich meestal voor op jonge leeftijd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en de bepaling van de hoeveelheid IgA in bloed, speeksel en andere lichaamssappen.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk voor de oorzaak, maar de infecties kunnen met behulp van medicatie en antibiotica behandeld en zo goed mogelijk voorkomen worden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht