Polycysteuze nieraandoening (afwijkende holtes in de nieren)

Categorie Nieren & urinewegen
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Matig tot slecht
Symptomen
Sloomheid, Gevoelig voor secundaire infecties, Veel plassen, Braken, Nierfalen, Veel drinken, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar? Ja, voor het ras

Beschrijving

Polycysteuze nieraandoening (polycystic kidney disease) is een aandoening waarbij het normale nierweefsel wordt vervangen door meerdere blaasjes (cysten). Deze cysten zijn gevuld met een heldere vloeistof. Naarmate deze blaasjes groter worden, verdrukken ze het normale nierweefsel, waardoor de nier steeds minder goed kan werken. De ernst van de aandoening is afhankelijk van het aantal cysten en de mate van verdrukking en verstoring van de nierfunctie. Vaak zal de aandoening uiteindelijk leiden tot nierfalen, waarbij veel drinken en plassen, braken en sloomheid zullen optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en de bevindingen van bloed- en urineonderzoek, een echo van de buik en eventueel nader onderzoek van het nierweefsel (biopt). Er is een DNA-test beschikbaar voor deze aandoening bij de Bull Terriër.

Behandeling

De cysten kunnen niet verwijderd worden en de behandeling bestaat daarom uit het ondersteunen en verbeteren van de nierfunctie met medicatie.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Congenital and Inherited Anomalies of the the Urinary System
Diergeneeskundige professionals, 2011, Nederland
Polycystic Disease of the Kidney and Liver in the Cairn Terrier
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht