Persisterende hyperplastische tunica vasculosa lentis (ontwikkelingsstoornis vaatstelsel ooglens)

Categorie Ogen
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Gedeeltelijke of volledige blindheid, Staar
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Persisterende hyperplastische tunica vasculosa lentis (PHTVL) is een zeldzame oogaandoening. PHTVL wordt veroorzaakt door een erfelijke stoornis in de ontwikkeling en afbraak van het vaatstelsel van de lens. Bindweefsel van het vaatnet kan achterblijven op de achterzijde van de lens (graad 1). Ook grotere delen van het doorzichtige membraan kunnen blijven zitten met als gevolg littekenweefsel en mogelijk vervorming van de lens (graad 2-6). Bij deze ernstigere vorm wordt de lens troebel en ontstaat staar (cataract), wat gepaard gaat met blindheid.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid oogonderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve operatie van het afwijkende oog of de afwijkende ogen en hoeft niet altijd verbetering voor het zicht te geven. De meeste blinde honden kunnen zich echter goed redden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Stades, F.C., et al.,(2000), Persisterende hyperplastische tunica vasculosa lentis/primair vitreum (PHTVL/PHPV)
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht