Pancreatitis (alvleesklierontsteking)

Categorie Maag, darm & lever
Ernst Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid Goed tot matig
Symptomen
Sloomheid, Koorts, Ontsteking, Ernstig ongemak, Buikpijn, Braken, Uitdroging, Verminderde eetlust, Verteringsproblemen, Shock
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving pancreatitis

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier, waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen en waarvoor bepaalde rassen gevoeliger zijn. Pancreatitis leidt tot braken, uitdroging, sloomheid, koorts en een zeer pijnlijke buik. De aandoening komt vooral voor bij volwassen of oudere honden (>7 jaar). De aandoening kan een langdurig (chronisch) verloop hebben, waarbij de verschijnselen niet altijd direct tot de diagnose leiden, of een (per)acuut verloop, met zeer ernstige verschijnselen en een snel verslechterend verloop.

Diagnose pancreatitis

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, een echo van de buik en de resultaten van een specifieke bloedtest (pancreas lipase bepaling).

Behandeling pancreatitis

De behandeling bestaat uit pijnstilling, het onderdrukken van de misselijkheid, het voorkomen van uitdroging door middel van een infuus en eventueel dwangvoeren (met vetarm, goed verteerbaar voedsel).

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht