Palatoschisis (gespleten gehemelte of lip)

Categorie Skelet
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Goed tot matig
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Kwijlen, Problemen voedselinname (voedsel lekt soms uit de neus), Sloomheid, Groeivertraging, Ernstig ongemak, Eetproblemen, Gewichtsverlies, Slikproblemen, Uitdroging
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving palatoschisis

Palatoschisis is een abnormale opening in het gehemelte. De oorzaak is het falen van de normale fusie tussen de twee helften van het bot van de bovenkaak, die tijdens de embryonale ontwikkeling naar elkaar toegroeien, wat resulteert in een spleet in het gehemelte en/of de lip. Hierdoor is er sprake van een opening tussen de neus en de mondholte. Palatoschisis kan gepaard gaan met een hazenlip (gespleten lip), maar omvat meestal alleen een spleet in het gehemelte. De aandoening kan direct na de geboorte al worden gezien en geeft problemen bij de opname van melk, doordat de dieren bij het zuigen geen negatieve druk in de bek kunnen opbouwen en zo onvoldoende melk binnenkrijgen. De melk (en speeksel) komt in de neus terecht en zal leiden tot neusuitvloeiing, ontsteking van het neusslijmvlies (rhinitis) en geeft aanleiding tot verslikken, met mogelijk longontsteking tot gevolg. Deze aandoening zal dan ook leiden tot ondervoeding en een groeiachterstand, wanneer het niet tijdig verholpen wordt.

Diagnose palatoschisis

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek met een onderzoek van de bek en eventueel kan een CT-scan van de kop gemaakt worden om de afwijking precies in beeld te kunnen brengen.

Behandeling palatoschisis

De behandeling bestaat uit het operatief herstellen van het gehemelte (en de lip), maar kan alleen bij niet-ernstige gevallen uitgevoerd worden.

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Diergeneeskundige professionals op het gebied van fokkerij, 2011, Nederland
Ingwersen, W. et al., Congenital and inherited anomalies of the digestive system, Congenital and Inherited Anomalies of the Mouth, 2012, The Merck Veterinary Manual.
Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland, (2014), via: http://www.tollertales.nl/gezondheid/
Prins, P., Scholten, J., Gubbels, E.J., (2006), Verslag Gezondheidsinventarisatie bij de Weimarse Staande Hond in Nederland, Enquetering 2006, Genetic Counselling Services, via http://www.gencouns.nl/inventarisaties.php
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht