Oculaire melanose (verhoogde oogboldruk door ophoping pigment)

Categorie Ogen
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Pijn, Beschadiging oogbol, Gedeeltelijke of volledige blindheid, Oogafwijkingen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Oculaire melanose is een genetische afwijking, waarbij er een toename is van pigmentcellen in het oog. De iris (gekleurde deel van het oog) is verdikt en wordt zwart en later wordt het oogwit ook zwart. Het donkere pigment, melanine, hoopt hierdoor op en belemmert de afvoer van vloeistof in het oog. Hierdoor ontstaat een verhoogde oogboldruk, oftewel glaucoom. Het glaucoom veroorzaakt pijn, veel knipperen, of ogen dichthouden en dit kan leiden tot blindheid. Er is een variabele leeftijd waarop de eerste symptomen van de aandoening zich voordoen en het heeft een onvoorspelbaar verloop. Soms is er een ontwikkeling tot een oculair melanoom.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid oogonderzoek.

Behandeling

De aandoening is slecht te behandelen. In geval van glaucoom dient snel en adequaat te worden behandeld, omdat de aandoening in een korte tijd kan leiden tot blijvende schade aan het netvlies en de oogzenuw en daardoor tot blindheid. De behandeling bestaat dan uit speciale oogmedicatie.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Petersen-Jones S.M., Mentzer A.L., Dubielzig R.R., Render J.A., Steficek B.A., Kiupel M., (2008), Ocular melanosis in the Cairn Terrier: histopathological description of the condition, and immunohistological and ultrastructural characterization of the characteristic pigment-laden cells, Veterinary Ophthalmology, volume 11, nummer 4, p. 260-268
Petersen-Jones, S.M., Forcier, J., Mentzer, A.L., (2007), Ocular melanosis in the Cairn Terrier: clinical description and investigation of mode of inheritance, Veterinary Ophthalmology, volume 10, nummer 1, p. 63-69
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht