Microphthalmos (te klein oog)

Categorie Ogen
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Goed
Symptomen
Gedeeltelijke of volledige blindheid, Oogafwijkingen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Microphthalmos is een oogaandoening waarbij de ogen te klein zijn gebleven. De ogen liggen daardoor diep in de oogkas en het derde ooglid bevindt zich vaak continu voor het oog. Een groot deel van pups met deze oogaandoening is blind aan het te kleine oog. De aandoening kan eenzijdig of beiderzijds optreden. Microphthalmos gaat vaak gepaard met andere oogafwijkingen, zoals cataract en retinadysplasie.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een oogonderzoek om de grootte van de ogen te bepalen en eventueel ermee gepaard gaande oogproblemen aan te tonen.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk, maar in veel gevallen is dit ook niet nodig en kan de hond zich prima redden, ondanks deze oogaandoening.

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Diergeneeskundige professionals op het gebied van fokkerij, 2011, Nederland
ECVO (2009) Gezondheidsonderzoek 1998 t/m 2009. ECVO
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
W.K.Hirschfeldstichting (WKHS), Raad van Beheer op kynologisch Gebied (RvB), Genetic Counselling Services (GCS): Gezondheidsinventarisaties periode 1995-2010. www.gencouns.nl
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht