Melanocytoom (goedaardige pigmentcelkanker)

Categorie Tumoren
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Goed tot matig
Symptomen
Kwijlen, Bruine plekjes of bultjes op de huid, Huidverkleuring, Stank, Eetproblemen, Oogafwijkingen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Een melanocytoom is een relatief veel voorkomende vorm van kanker bij de hond. Melanocytomen kunnen ontstaan uit zowel gepigmenteerde als niet-gepigmenteerde huidcellen en slijmvliescellen. Het zijn stevige, grijs-, bruin- of zwartachtige bulten. Ze worden voornamelijk gezien op de huid, in de bek, in het oog, op de poten en de balzak. Melanocytomen zijn goedaardig, de kwaadaardige vorm van dit type tumor heet een melanoom. Op de huid kunnen melanocytomen gaan ontsteken en zorgen voor vervelende wondjes. Melanocytomen in de bek zullen leiden tot kwijlen, stinkende geur uit de bek, moeite en pijn bij het eten. Een melanocytoom in het oog kan leiden tot oogontsteking (uveïtis), grauwe staar (glaucoom) en bloed in het oog (hyphema). Melanomen komen voornamelijk voor bij oudere honden rond de 9 jaar en de aandoening wordt vaker gezien bij honden met een donkere huid en haren.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het huidonderzoek, aangevuld met nader onderzoek van de bult om de kwaadaardigheid van de tumor uit te sluiten of aan te tonen (biopt).

Behandeling

De behandeling bestaat uit het zo spoedig mogelijk operatief verwijderen van de tumor.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Trappler, M.C. et al., Scrotal tumors in dogs: A retrospective study of 676 cases (1986–2010), 2014, Can Vet J 2014;55:1229–1233
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht