Malocclusie (aangeboren onder- of overbeet)

Categorie Skelet
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Kwijlen, Sluitproblemen van het kaakgewricht, Ontsteking, Asymptomatisch, Stank, Eetproblemen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Malocclusie is een ontwikkelingsstoornis waarbij de gebitselementen van de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten. In de volksmond wordt dit ook wel onderbeet en overbeet genoemd. Bij hondenrassen met een korte snuit wordt een onderbeet gezien als rasstandaard. Dit leidt in alle gevallen tot een verhoogde vorming van tandplak en tandsteen en kunnen er tevens wondjes in het wangslijmvlies ontstaan. Het kan ertoe leiden dat het eten zodanig pijnlijk wordt, dat de hond minder of niet meer wil eten.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een röntgenfoto van de schedel.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een operatie waarbij het gebit dient te worden gereinigd en gebitselementen mogelijk moeten worden verwijderd.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Diergeneeskundige professionals, 2011, Nederland
LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht