Kooikerverlamming (zenuwuitval bij Kooikerhondje)

Categorie Zenuwstelsel
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Spierfunctieverlies, Vermindering van spierkracht, Zwakte in de achterhand, Bewegingsproblemen, Coördinatieproblemen, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Slepen van tenen van de achterpoten
DNA-test beschikbaar? Ja, voor het ras

Beschrijving

Kooikerverlamming, ook wel erfelijke necrotiserende myelopathie (ENM) genoemd, is een aandoening van het zenuwstelsel die bij het Nederlandse Kooikerhondje voorkomt. Bij deze aandoening wordt de witte stof in het ruggenmerg aangetast, waardoor de coördinatie van de poten verstoord raakt. De verschijnselen beginnen veelal in de achterpoten als vermindering van de kracht en slepen met de poten. De verschijnselen verergeren na verloop van tijd en in een later stadium zullen ook de voorpoten worden aangetast. Uiteindelijk zullen de poten geheel verlamd raken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en de definitieve diagnose kan met behulp van autopsie na het overlijden worden gesteld. Tegenwoordig is een DNA-test beschikbaar om van tevoren al te kunnen beoordelen of een hond drager of lijder is van deze ziekte.

Behandeling

Er is helaas geen behandeling mogelijk.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Diergeneeskundige professionals op het gebied van fokkerij, 2011, Nederland
Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje, (2014), via: http://www.kooikerhondje.nl/ras/gezondheid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht