Hypertrofische osteodystrofie (vorming van overmatig bot)

Categorie Skelet
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Warme en pijnlijke zwellingen in de beenderen, Kreupelheid, Zwellingen van de gewrichten, Tijdelijke verlamming
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Hypertrofische osteodystrofie is een zeldzame en zeer pijnlijke aandoening in de lange beenderen. Bij snelgroeiende honden zorgt het voor warme en pijnlijke zwellingen van de uiteinden (metafysen) van de lange botten. De omzetting van kraakbeen in bot vindt niet of afwijkend plaats, waardoor onregelmatigheden ter hoogte van de groeischijf ontstaan. Hierdoor staat op deze plaats een verzwakking van het bot, wat kan leiden tot kleine breukjes rond de groeischijf, met pijnlijkheid, zwelling en koorts tot gevolg. Hypertrofische osteodystrofie komt voornamelijk voor bij grote- en reuzenhondenrassen tussen de twee en acht maanden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met onderzoek van het bewegingsapparaat en röntgenfoto’s.

Behandeling

De behandeling bestaat uit pijnstillende medicatie en aangepaste beweging. Een uitgebalanceerd dieet voor de hond is belangrijk om de aandoening te voorkomen. Het vereist vaak een langdurige behandeling. 

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland, (2014), via: http://www.tollertales.nl/gezondheid/
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht