GM1 gangliosidosis (degeneratie van zenuwen)

Categorie Zenuwstelsel
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Coördinatieproblemen, Dronkenmansloop, Neurologische afwijkingen, Trillen en beven
DNA-test beschikbaar? Ja, voor het ras

Beschrijving

GM1 gangliosidosis is een aandoening van het zenuwstelsel die wordt gekenmerkt in een verkeerde opslag van energie in het lichaam, veroorzaakt door een mutatie in het gen voor het enzym beta-galactosidase. De verschijnselen zijn ataxie (dronkenmansgang), ongecontroleerde bewegingen en schuddende en trillende bewegingen van het hoofd. Honden met deze aandoeningen komen meestal binnen een jaar te overlijden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid onderzoek van het zenuwstelsel. Er is bij de Shiba een DNA-test voor deze aandoening beschikbaar waarmee dragers en lijders kunnen worden aangetoond.

Behandeling

Er is geen behandeling om de aandoening te genezen. De behandeling is gericht op het bestrijden van de ziekteverschijnselen, maar in veel gevallen zal worden gekozen om de hond in te laten slapen. 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht