Folliculaire dysplasie (black-hair follicular dysplasia) (haaruitval door aantasting van de haarzakjes)

Categorie Huid en haar
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Haarverlies, Infectiegevoelige huid
DNA-test beschikbaar? Nee

Symptomen folliculaire dysplasie

Folliculaire dysplasie (zwarthaar follikel dystrofie) omvat structurele aandoeningen van de haarfollikels (haarzakjes). In de meeste gevallen kunnen de haarzakjes niet goed functioneren, waardoor haarverlies optreedt. In sommige gevallen kunnen de honden gevoeliger zijn voor secundaire bacteriële infecties. De effecten op de algemene gezondheid zijn vaak gering. De aandoening komt vooral voor bij honden met een (deels) zwarte vachtkleur en wordt veelal gezien in het eerste levensjaar.

Diagnose folliculaire dysplasie

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een huidonderzoek en huidbiopt.

Behandeling folliculaire dysplasie

Er is geen behandeling mogelijk. Indien sprake is van een secundaire bacteriële huidinfectie, dient deze met speciale shampoo en/of antibiotica bestreden te worden. 

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Diergeneeskundige professionals, 2011, Nederland
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Persoonlijke communicatie Universiteit Utrecht, 2011
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht