Familiaire Shar-Pei fever (FSF/SPAID) (hoge koorts met vochtophoping rond de hakken)

Categorie Hormoonsysteem
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Koorts, Bewegingsproblemen, Veel plassen, Pijn, Braken, Gewichtsverlies, Nierfalen, Veel drinken
DNA-test beschikbaar? Ja, voor het ras

Beschrijving

Familiaire Shar-Pei fever (koorts) ook bekend onder Shar-Pei Autoinflammatory Disease (SPAID), is een aandoening bij de Shar-Pei die wordt gekenmerkt door terugkerende koortsaanvallen en gezwollen hakgewrichten en staat daardoor ook bekend als "swollen hock syndrome".Dit kan resulteren in amyloïdose, het neerslaan van een bepaald afwijkend eiwit, waardoor vooral de nieren worden aangetast. Er is sprake van koorts, pijn aan de achterpoten (hakken), veel drinken, veel plassen, gewichtsverlies en braken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek, urineonderzoek en een echo van de nieren.

Behandeling

De behandeling bestaat uit koortsremmers, pijnstillers en medicatie om de nierfunctie te ondersteunen, maar vaak helpt de behandeling onvoldoende.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Olsson M, Meadows JR, Truvé K, Rosengren Pielberg G, Puppo F, Mauceli E, Quilez J, Tonomura N, Zanna G, Docampo MJ, Bassols A, Avery AC, Karlsson EK, Thomas A, Kastner DL, Bongcam-Rudloff E, Webster MT, Sanchez A, Hedhammar A, Remmers EF, Andersson L
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht