Familiaire nieraandoening (vroeg verslechterende nieren)

Categorie Nieren & urinewegen
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Veel plassen, Braken, Gewichtsverlies, Nierfalen, Uitdroging, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar? Ja, voor het ras

Beschrijving

Familiaire nieraandoening (familial kidney disease) omvat meerdere type nieraandoeningen. De nieren kunnen in een vroeg stadium, binnen het eerste levensjaar, verslechteren. In andere gevallen ontwikkelt de nieraandoening zich pas op latere leeftijd. De verschijnselen van een nieraandoening zijn voornamelijk meer drinken en meer plassen. Doordat de nieren onvoldoende functioneren, zijn ze niet meer in staat het vocht vast te houden en gaat de hond meer plassen. Om het vochtverlies te compenseren, zal hij meer gaan drinken. Wanneer de nieren ook hun reinigende functie verliezen, zullen afvalstoffen zich in het lichaam ophopen, waardoor de hond zich beroerd voelt, gaat braken en vermagert.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek naar o.a. de nierwaarden en uitgebreid onderzoek van de urine. Er bestaat een DNA-test voor deze aandoening voor de Engelse Cocker Spaniel.

Behandeling

Er is geen behandeling om de oorzaak weg te nemen, maar medicatie om de nierfuncties te ondersteunen en een speciaal nierdieet kunnen helpen.

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Schulze C, Meyer HP, Blok AL, Schipper K, van den Ingh TS (1998) Renal dysplasia in three young adult Dutch kooiker dogs.Vet Q. 1998 Oct;20(4):146-8.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht