Epitheliale corneadystrofie (aantasting hoornvlies)

Categorie Ogen
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Gedeeltelijke of volledige blindheid, Irritatie van het hoornvlies, Oogafwijkingen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Epitheliale corneadystrofie is een oogaandoening waarbij het hoornvlies van beide ogen is aangetast. Het hoornvlies kan aangetast zijn in het voorste/buitenste deel, het middelste en achterste/binnenste deel van het hoornvlies (verschillende type corneadystrofieën).

Bij epitheliale corneadystrofie is het buitenste laagje van het hoornvlies troebel. Het moment dat de eerste symptomen verschijnen verschilt van enkele maanden tot 10 jaar en kan afhankelijk zijn van het hondenras.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid oogonderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat in eerste instantie uit oogzalf om de troebeling te verminderen, maar vaak werkt dit onvoldoende. Een tweede optie is om operatief een stukje oogslijmvlies te verbinden met het hoornvlies om de troebeling te verminderen.

ACVO (Genetics Committee of the American College of Veterinary Ophthalmologists), (2013), Canine Eye Registration Foundation (CERF), Ocular Disorders Assumed to be Inherited in Purebred Dogs, 6th Edition.
Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Gough, A. en Thomas, A. (2004) Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats. Oxford: Blackwell Publishing Ltd
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Persoonlijke communicatie Universiteit Utrecht, 2011
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht