Epidermolysis bullosa (blaarvorming van huid en slijmvlies)

Categorie Huid en haar
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Matig tot slecht
Symptomen
Blaren, Infectiegevoelige huid, Zweren, Groeivertraging, Pijn
DNA-test beschikbaar? Ja, voor het ras

Beschrijving

Epidermolysis bullosa (dystrofisch/dystrophia; DEB) is een autosomaal recessief overervende huidaandoening bij de Golden Retriever, waarbij blaren, zweren en littekens ontstaan ten gevolge van een fragiele huid. De aandoening wordt vooral gezien op de kop, de oren, de voetzolen en rond de geslachtsdelen, maar ook in de mond en slokdarm (slijmvliezen) kunnen beschadigingen worden gezien. De aandoening is zeer pijnlijk en de beschadigingen kunnen geïnfecteerd raken. Honden met deze aandoening blijven vaak achter in groei, mogelijk doordat ze moeite hebben met eten. De blaarvorming van de huid wordt al op jonge leeftijd gezien; blaren in de mond en slokdarm kunnen ook bij volwassen honden blijven bestaan.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het huidonderzoek (incl. biopt). Voor de Golden Retriever is een DNA-test beschikbaar.

Behandeling

De verschijnselen dienen met medicatie en wondzalven behandeld te worden, maar de oorzaak wordt daarmee niet aangepakt.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Medeiros, G.X., Riet-Correa, F. (2015), Epidermolysis bullosa in animals: a review. Veterinary Dermatology, volume 26, nummer 1, p. 3-13.
MyDogDNA, (2015), MyDogDNA - Breeds, beschikbaar via: https://www.mydogdna.com/crm/index.html#en/breeds
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht