Enostosis (extra botvorming, groeipijn)

Categorie Skelet
Ernst Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid Goed tot matig
Symptomen
Koorts, Kreupelheid, Groeiproblemen, Pijn
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving enostosis

Enostosis is een relatief veel voorkomende botaandoening, waarbij abnormale botgroei in de mergholte van het bot plaatsvindt, tijdens de groei van de hond. De aandoening wordt ook wel groeipijn genoemd. Misvorming in de botten van de voor- en achterpoten kunnen optreden, maar soms ook weer verdwijnen tijdens het groeiproces. De klinische verschijnselen van kreupelheid, pijn en koorts zullen op termijn verdwijnen, maar sommige veranderingen in de structuur van de botten kunnen blijvend zijn. Enostosis komt voornamelijk voor bij jonge (6 tot 18 maanden), middelgrote tot grotere hondenrassen. Ongeveer 75% van de honden met deze aandoening zijn reuen.

Diagnose enostosis

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het bewegingsonderzoek. De diagnose wordt bevestigd met een röntgenfoto en het uitsluiten van andere oorzaken van kreupelheid en pijn bij het bewegen.

Behandeling enostosis

De behandeling bestaat uit pijnstillende medicatie en aangepaste beweging. Een uitgebalanceerd dieet voor de hond is belangrijk om de aandoening te voorkomen. 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
W.K.Hirschfeldstichting (WKHS), Raad van Beheer op kynologisch Gebied (RvB), Genetic Counselling Services (GCS): Gezondheidsinventarisaties periode 1995-2010. www.gencouns.nl
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht