Ectropion (naar buiten gedraaide oogleden)

Categorie Ogen
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Ontsteking van het oogslijmvlies, Beschadiging oogbol, Conjunctivitis, Irritatie van het hoornvlies, Tranende ogen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Ectropion is een oogaandoening waarbij sprake is van het naar buiten krullen van (een deel van) het onderooglid. Dit resulteert vrijwel altijd in een te ruime oogspleet en daardoor een abnormale blootstelling van de ogen, waarbij het oogslijmvlies en hoornvlies zichtbaar en kwetsbaar wordt. Ectropion wordt het meest aangetroffen bij rassen waarbij overdreven is geselecteerd op bepaalde gelaatskenmerken. Door de verhoogde blootstelling van het oog aan omgevingsstoffen raakt het oog geïrriteerd en ontstoken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een oogonderzoek.

Behandeling

Bij geringe gevallen is spoelen van het oog en een verzachtende oogzalf voldoende. Vaak is echter operatieve correctie van het onderooglid noodzakelijk.

Boerboel International, (2015), vereniging voor de Boerboel, op 28-06-2015 via http://www.boerboelinternational.eu/articles.php?article_id=2 en http://www.boerboelinternational.eu/viewpage.php?page_id=268.
Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Diergeneeskundige professionals op het gebied van fokkerij, 2011, Nederland
Diergeneeskundige professionals, 2011, Nederland
Hollandsche Sint Bernard Club website 2019
Kennel Club (2004) Breed Results for Purebred Dog Health Bordeaux Dog
LICG, (2011), Praktisch | Erfelijke aandoeningen bij honden.
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Prins, P., Scholten, J., Gubbels, E.J., (2006), Verslag Gezondheidsinventarisatie bij de Weimarse Staande Hond in Nederland, Enquetering 2006, Genetic Counselling Services, via http://www.gencouns.nl/inventarisaties.php
W.K.Hirschfeldstichting (WKHS), Raad van Beheer op kynologisch Gebied (RvB), Genetic Counselling Services (GCS): Gezondheidsinventarisaties periode 1995-2010. www.gencouns.nl
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht