Dermatomyositis (ontsteking van huid, spieren en bloedvaten)

Categorie Huid en haar
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Spierzwakte, Blaren, Haarverlies, Rode huid, Schilferige en/of korstvormige huid, Ontsteking van de spieren
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving dermatomyositis

Dermatomyositis is een aandoening van het afweersysteem die gekenmerkt wordt door ontsteking van de bloedvaten, waardoor de huid en spieren ook aangetast raken. Er is sprake van kaalheid, roodheid van de huid, schilfers en korstjes. De verschijnselen ontstaan voornamelijk op de plekken waar vaak (lichte) trauma wordt opgelopen, zoals de snuit, de ondervoeten en de staart. De aandoening kent meerdere gradaties qua ernst. De aandoening ontwikkelt zich rond de leeftijd van 6 tot 12 weken.

Diagnose dermatomyositis

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een huidonderzoek en microscopisch onderzoek van een huidbiopt.

Behandeling dermatomyositis

Indien de aandoening ernstig is, dient de pup ingeslapen te worden. Bij de minder ernstige gevallen kunnen medicatie en voedingssupplementen mogelijk de progressie van de aandoening vertragen. In sommige gevallen is de ernst gering en hoeft geen behandeling te worden ingezet.

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Persoonlijke communicatie Universiteit Utrecht, 2011
W.K.Hirschfeldstichting (WKHS), Raad van Beheer op kynologisch Gebied (RvB), Genetic Counselling Services (GCS): Gezondheidsinventarisaties periode 1995-2010. www.gencouns.nl
Wahl JM, Clark LA, Skalli O, Ambrus A, Rees CA, Mansell JL, Murphy KE. (2008) Analysis of gene transcript profiling and immunobiology in Shetland sheepdogs with dermatomyositis. Vet Dermatol. 19(2):52-8.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht