Dermatitis van de staart (huidontsteking aan de staart)

Categorie Huid en haar
Ernst Niet ernstig
Behandelbaarheid Matig tot slecht
Symptomen
Huidplooien, Infectiegevoelige huid, Gevoelig voor secundaire infecties, Ontsteking, Gedraaide staart, Jeuk, Pijn
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Dermatitis van de staart is een ontsteking van de huid rondom de staart. Deze ontsteking treedt op als gevolg van overtollige huidplooien of een zeer korte, gekrulde (kurkertrekkervormige) staart. Het wrijven en prikken van de staart in de huid en het vocht tussen de plooien in dit gebied bevorderen een infectie met bacteriën. De aangetaste, ontstoken plekken kunnen heftige jeuk veroorzaken. De aandoening komt voor bij honden met een korte, gekrulde staart, veelal het gevolg van selectie op dit (schadelijke) uiterlijke kenmerk.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk van de hond, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een huidonderzoek.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit het reinigen van de aangetaste huid met speciale ontstekingsremmende middelen en het aanbrengen van ontstekingsremmende huidzalven, maar de beste oplossing is om de staart en de eventuele plooivorming in dit gebied operatief aan te passen, zodat verdere irritatie van de huid voorkomen wordt.

 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Diergeneeskundige professionals op het gebied van fokkerij, 2011, Nederland
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht