Demodicosis (gevoeligheid voor infectie met Demodex-mijt)

Categorie Huid en haar
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Haarverlies, Infectiegevoelige huid, Rode huid, Schilferige en/of korstvormige huid, Gevoelig voor secundaire infecties, Jeuk
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Demodicosis is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door onvoldoende afweer tegen Demodex mijten. Deze mijt is normaliter in kleine hoeveelheden in de huid aanwezig, maar veroorzaakt dan geen klinische verschijnselen. Bij demodicosis is de balans verstoord, waardoor de mijt wel gezondheidsproblemen geeft en soms zelfs over de hele huid verspreidt. Demodicosis treedt veelal op in het eerste levensjaar en wordt daardoor ook wel 'puppyschurft' of 'jonge honden schurft' genoemd. Onderstaande rassen zijn gevoeliger voor deze infectie, mogelijk door een bepaalde eigenschap in hun huid of vacht.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en huidonderzoek. Er wordt een afkrabsel van de huid gemaakt, waarbij het huidmateriaal onder de microscoop wordt bekeken om de mijt te kunnen waarnemen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicatie, pipetten en/of speciale shampoos, afhankelijk van de ernst en de leeftijd van de hond. Bij de rassen met een verhoogde gevoeligheid kan de aandoening erg hardnekkig zijn en zal de behandeling langdurig moeten worden voortgezet.

Baller, L., Boots, N., Jansen, M., Kruitwagen, L., Ringelberg, J., (2012), Zo ziek als een hond, Onderzoek naar het voorkomen van (erfelijke) aandoeningen bij rashonden in Nederland, Wageningen Universiteit Research Centre.
Boerboel International, (2015), vereniging voor de Boerboel, op 28-06-2015 via http://www.boerboelinternational.eu/articles.php?article_id=2 en http://www.boerboelinternational.eu/viewpage.php?page_id=268.
Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
Nederlandse Bull Terriër Club, 2016, Gezondheid, beschikbaar via: http://www.bullterrierclub.nl/health/
Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland, (2014), via: http://www.tollertales.nl/gezondheid/
OFFA Health Surveys Divers. www.offa.org
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
W.K.Hirschfeldstichting (WKHS), Raad van Beheer op kynologisch Gebied (RvB), Genetic Counselling Services (GCS): Gezondheidsinventarisaties periode 1995-2010. www.gencouns.nl
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht