Cholangiohepatitis (ontsteking lever en galwegen)

Categorie Maag, darm & lever
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Goed tot matig
Symptomen
Sloomheid, Koorts, Ontsteking, Diarree, Veel plassen, Buikpijn, Braken, Geelzucht, Uitdroging, Veel drinken, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Cholangiohepatitis is een ontsteking van de lever en de galwegen, wat verschillende oorzaken kan hebben, waaronder een reactie van het afweersysteem van het lichaam. De symptomen zijn meestal vaag en bestaan uit koorts, niet willen eten, braken en lusteloosheid. Er zal sprake zijn van buikpijn en in ernstigere gevallen uitdroging en geelzucht.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek voor leverwaarden en een echografie van de buik. Soms wordt een biopt van de lever genomen om de oorzaak te kunnen achterhalen.

Behandeling

De behandeling is erop gericht om de oorzaak weg te nemen en bestaat uit medicijnen die meestal gedurende een lange periode moeten worden gegeven. 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Hirose, N., et al., A Retrospective Histopathological Survey on Canine and Feline Liver Diseases at the University of Tokyo between 2006 and 2012, 2014, J. Vet. Med. Sci. 76(7): 1015–1020, 2014
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht