Beagle pain syndrome (specifieke hersenvliesontsteking)

Categorie Zenuwstelsel
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Goed
Symptomen
Spierkrampen, Lusteloosheid, Koorts, Ontsteking, Zwakte, Pijn aan de kop, Pijn in de nek, Neurologische afwijkingen, Trillen en beven, Uitval van zenuwen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Beagle pain syndrome, ook wel Beagle steroïd-responsieve meningitis genoemd, is een aandoening welke eind 1980 voor het eerst bij de Beagle werd geconstateerd. Bij deze aandoening is er sprake van een ontsteking van het hersenvlies (meningitis) en de gewrichten (polyartritis), ten gevolge van een reactie van het afweersysteem. De verschijnselen hierbij zijn koorts en neurologische verschijnselen, zoals trillen en spasmen van de voorpoten en nek. Het kan verergeren waarbij ataxie, coördinatiestoornissen en uitvalsverschijnselen kunnen optreden. De dieren zijn lusteloos en hebben geen zin om te bewegen. Op de leeftijd van 4-10 maanden zijn de eerste symptomen zichtbaar.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, een onderzoek van het zenuwstelsel, aangevuld met de bevindingen van bloedonderzoek, röntgenfoto’s, een onderzoek van het cerebrospinaal vocht (vocht in het centraal zenuwstelsel) en eventueel een MRI-scan. Deze onderzoeken worden voornamelijk gedaan om andere oorzaken van de klinische verschijnselen uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling dient zo snel mogelijk gestart te worden en bestaat uit medicatie die de reactie van het afweersysteem onderdrukken.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
OFFA Health Surveys Divers. www.offa.org
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht