Bacteriële folliculitis (bacteriële infectie van de haarzakjes)

Categorie Huid en haar
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Bultjes, Haarverlies, Huidverkleuring, Schilferige en/of korstvormige huid, Irritatie, Jeuk, Milde pijn
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Bij een bacteriële folliculitis zijn de haarzakjes geïnfecteerd, waardoor de haren uitvallen. De aandoening kan secundair zijn aan andere aandoeningen, zoals allergieën of hormonale aandoeningen. De aandoening lijdt tot lokaal haarverlies met daaromheen een rode, ontstoken rand, voornamelijk in de oksels, op de buik en in de liezen. De bijbehorende jeuk is variabel en hangt samen met de primaire oorzaak.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid huidonderzoek en eventueel een huidbiopt.

Behandeling

De behandeling van bacteriële folliculitis bestaat uit het wassen met een specifieke (antibacteriële) shampoo, bij ernstigere gevallen in combinatie met antibiotica tabletten gedurende een periode van minimaal een maand. Ook de eventuele primaire oorzaak zal moeten worden aangepakt, wat niet altijd makkelijk is. Lukt dit niet, dan is de prognose matig tot slecht.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht