Anaalkliercarcinoom (kwaadaardige kanker van de anaalklier)

Categorie Tumoren
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Matig tot slecht
Symptomen
Darmverstopping, Diarree, Stank, Verhoogde persdrang, Pijn
DNA-test beschikbaar? Nee

Symptomen

Een anaalkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die uitgaat van het weefsel van de anaalklieren. Vanwege de lokalisatie zal dit type tumor zorgen voor pijnlijkheid tijdens het persen op de ontlasting, waardoor in eerste instantie opvalt dat de hond niet goed kan poepen. De omgeving van de anus kan door de massa gaan uitpuilen.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld op basis van de bevindingen van het lichamelijk onderzoek met rectaal onderzoek, aangevuld met microscopisch onderzoek van een biopt van het afwijkende weefsel. In de directe omgeving van de anus kunnen verdikkingen te zien en/of te voelen zijn die duiden op de aanwezigheid van een anaalkliercarcinoom.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor. Het is zeer belangrijk om dit type tumor zo snel mogelijk te verwijderen, omdat er een associatie is gevonden tussen de aanwezigheid van een anaakliercarcinoom en een verstoring van de calciumhuishouding, wat kan leiden tot een ernstig zieke hond. Een operatie kan lastig zijn, wanneer de tumor dusdanig groot is dat deze vergroeid is met de omliggende weefsels en zenuwen. Ook kan de tumor zich ten tijde van de diagnose al hebben uitgezaaid.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

LICG, (2016), Rashondengids, via www.rashondengids.nl; Gebaseerd op resultaten Incidentie onderzoek, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, beschikbaar via: https://www.uu.nl/sites/default/files/eindrapportage _ministerie_ez_30_november_2016_eindversie_0.pdf
Polton, G. A., et al., Breed, gender and neutering status of British dogs with anal sac gland carcinoma, Vet Comp Oncol. 2006 Sep;4(3):125-31
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht