Amyloïdose (afzetting eiwit in organen)

Categorie Nieren & urinewegen
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Veel plassen, Afvallen ondanks goede eetlust, Bij suikerziekte: veel drinken, Leverproblemen, Nierfalen
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving amyloïdose

Amyloïdose is een stofwisselingziekte waarbij een eiwit (amyloïd) wordt afgezet in een of meerdere organen, waardoor het orgaan aangetast raakt. Een progressieve afzetting van amyloïd kan plaatsvinden in de nieren met nierfalen tot gevolg, en in de pancreas, waarbij er een tekort aan insuline kan ontstaan met suikerziekte (diabetes mellitus) tot gevolg. Ook de lever of bijnieren kunnen door amyloïd worden aangetast. De verschijnselen zijn afhankelijk van de lokalisatie en de ernst van de afwijking.

Diagnose amyloïdose

De diagnose is vaak lastig te stellen. Door middel van het uitsluiten van andere oorzaken en de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een biopt van het aangetaste orgaan kan het vermoeden van amyloïdose verkregen worden.

Behandeling amyloïdose

Omdat de diagnose vaak pas in een laat stadium wordt gesteld, is de aandoening in veel gevallen al niet meer te behandelen. Bij een tijdige behandeling kan stabilisatie worden verkregen, waarbij de afwijking zich niet of nauwelijks verder uitbreidt. Afhankelijk van welk orgaan is aangetast, kan een symptomatische behandeling worden ingesteld.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Diergeneeskundige professionals, 2011, Nederland
Olsson M, Meadows JR, Truvé K, Rosengren Pielberg G, Puppo F, Mauceli E, Quilez J, Tonomura N, Zanna G, Docampo MJ, Bassols A, Avery AC, Karlsson EK, Thomas A, Kastner DL, Bongcam-Rudloff E, Webster MT, Sanchez A, Hedhammar A, Remmers EF, Andersson L
Peelman, L.J., (2009), Erfelijke afwijkingen bij de hond, Bilthoven: Euroscience
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht