Alopecia areata (pleksgewijze kaalheid)

Categorie Huid en haar
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Haarverlies, Infectiegevoelige huid
DNA-test beschikbaar? Nee

Symptomen alopecia areata

Alopecia areata is een aandoening waarbij de beharing geleidelijk dunner wordt, wat uiteindelijk resulteert in kale plekken. De haaruitval begint meestal op de leeftijd van 6 tot 9 maanden. De oorzaak van alopecia areata is niet geheel bekend. Het vermoeden bestaat dat het afweersysteem de huidcellen van de (voornamelijk de donkere) haarzakjes of pigmentcellen aanvalt, waardoor de (donkere) haren zullen uitvallen.

Diagnose alopecia areata

De diagnose kan gesteld worden aan de hand van het uiterlijk van het dier. De hond krijgt een dunnere vacht en heeft kale plekken. Een huidonderzoek en bloedonderzoek kunnen ingezet worden om andere oorzaken van kaalheid uit te sluiten.

Behandeling alopecia areata

Een behandeling is bij deze aandoening niet mogelijk. Mits er geen secundaire klinische verschijnselen ontstaan, is een behandeling vaak niet noodzakelijk. Het haar kan soms weer terug groeien.

Crook A et al. 2011. Canine Inherited Disorders Database (CIDD). http://ic.upei.ca/cidd/
Sargan, D. (2004) IDID: inherited diseases in dogs: web-based information for canine inherited disease genetics. Mamm Genome. 2004 Jun;15(6):503-6 Cambridge: University of Cambridge. http://www.vet.cam.ac.uk/idid/
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht