40% van de jonge rashonden is ziek

Vier van de tien jonge rashonden hebben voor het zevende jaar een erfelijke ziekte.

Volgens (wetenschappelijk) onderzoek van genetici en ook volgens velen in de rashondenwereld zelf, kampen 4 van de 10 rashonden op jonge leeftijd met een erfelijke aandoening. Epilepsie, heupdysplasie, een chronische huidontsteking of een aandoening aan de ogen; allemaal ernstige erfelijke ziektes. Soms kampen rashonden zelfs met meerdere erfelijke ziektes tegelijk. Sommige rassen zijn zo doodziek dat de kans op een zieke hond veel meer is dan 4 op de 10. Bij de Cavalier King Charles Spaniël komt dit in de buurt van de 90%!

De oorzaak: inteelt
Raszuiver fokken betekent dat honden per definitie steeds meer verwant worden, tot ze na vele generaties bijna allemaal familie van elkaar zijn (inteelt). Dit is vastgesteld bij bijvoorbeeld de Nederlandse populatie van Golden Retrievers en bij de Drentsche Patrijshond. Maar in feite geldt het voor bijna alle rassen, zelfs rassen die wereldwijd verspreid zijn. Inteelt veroorzaakt veel van de (complexe) erfelijke ziektes waar rashonden onder lijden.

De oorzaak: uiterlijk
Een andere oorzaak ziet u op het plaatje hierboven. Door te fokken op een specifiek uiterlijk zijn de Cavalier King Charles Spaniëls in de loop der tijden misvormd geraakt: ze hebben een te kleine schedel voor hun hersenen en daardoor een zeer groot risico op neurologische aandoeningen. Het gevolg is ernstige en chronische hoofdpijn. Duitse Herdershonden hebben door hun aflopende rug veel problemen met hun rug en heupen, Franse Bulldogs kunnen slecht ademhalen door hun korte snuit, en bij Pekingezen vallen de bolle ogen er soms uit. Deze uiterlijke kenmerken worden notabene voorgeschreven in de rasstandaard, ondanks het feit dat ze ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht